DOOR će studente na Fakultetu hrvatskih studija educirati o klimatskim promjenama i održivom razvoju


DOOR će u petak 24. ožujka 2023. godine održati predavanje na Fakultetu hrvatskih studija u sklopu projekta UrbanSTEM – za gradove i zajednice budućnosti na temu klimatskih promjena i održivog razvoja.

Na kolegiju „Sociologija razvoja“ DOOR-ov stručni suradnik Matija Eppert studentima će objasniti što su klimatske promjene, koji su im uzroci i kako nastaju. Sa studentima će raspravljati o stakleničkim plinovima, njihovima izvorima – tome gdje nastaju i zašto je ugljični dioksid jako važan te koliki utjecaj ima na prosječnu temperaturu Zemlje.

Na predavanju će se prikazati koje države članice EU-a te druge zemlje svijeta najviše emitiraju stakleničke plinove, kao i to kolike su gospodarske štete klimatske promjene uzrokovale u posljednjih 30 godina. Uz to, studentima će se predstaviti odgovori na klimatske promjene, objasnit će im se razlika između ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama. Studente će se upoznati s time kako obnovljivi izvori energije mogu pomoći u borbi protiv klimatski promjena, te će im biti prikazani primjeri mjera dobre prakse koji se primjenjuju u Hrvatskoj i diljem svijeta.

Na predavanju će biti pojašnjeno i koje vrste vozila su dio održive mobilnosti i koliko se mogu smanjiti emisije CO2 ako se npr. koristi bicikl umjesto automobila. Također, prikazat će im se ciljevi održivog razvoja i Agenda 2030, te koje dokumente su EU i Hrvatska usvojile kako bi ostvarili te ciljeve. Prikazat će im su primjeri dobre prakse u Hrvatskoj za pojedine ciljeve održivog razvoja, objasniti im koje proizvode mogu reciklirati i zašto je to važno, te zašto je bitno smanjiti potrošnju energiju u svom kućanstvu i kako je energetska učinkovitost povezana s klimom i onečišćenjem okoliša.

Logo