DOOR na Libertasu održao predavanje o klimatskim promjenama i održivom razvoju


DOOR je 14. ožujka 2023. godine održao predavanje o klimatskim promjenama i održivom razvoju na međunarodnom sveučilištu Libertas. Gostujuće predavanje organizirano je u sklopu projekta UrbanSTEM – za gradove i zajednice budućnosti.

Studentima je na predavanju objašnjeno što su klimatske promjene, koji su im uzroci i kako nastaju. Raspravljalo se o stakleničkim plinovima koji zadržavaju toplinu u atmosferi i uzrokuju globalno zagrijavanje te je pojašnjeno gdje nastaju takvi plinovi. DOOR-ov stručni suradnik Matija Eppert koji je vodio predavanje objasnio je i zašto je ugljični dioksid važan te koliki utjecaj ima na prosječnu temperaturu Zemlje.

Na predavanju je prikazana i karta država članica EU-a, kao i ostalih država svijeta koje najviše emitiraju stakleničke plinove, a potom se došlo do teme gospodarskih šteta koje su klimatske promjene uzrokovale u posljednjih 30 godina. S obzirom na pokušaje da se zagrijavanje Zemlje ograniči na 1,5oC, prikazano je koje bi bile posljedice za ljude, životinje i biljke da se temperatura Zemlje poveća još samo za pola stupnja celzijusa, tj. na 2oC. Nakon toga, studentima su predstavljeni odgovori na klimatske promjene, objašnjena je razlika između ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama te su im prikazani primjeri dobre prakse u borbi protiv klimatskih promjena koje se primjenjuju u Hrvatskoj i diljem svijeta.

Svaki student može smanjiti emisije CO2

Uz to, prikazani su im vrste vozila koji su dio održive mobilnosti i koliko svaki student može smanjiti emisije CO2 ako npr. koristi bicikl umjesto automobila. Također, na predavanju su bili naglašeni ciljevi održivog razvoja i Agenda 2030, a pojašnjeno je i koje dokumente su EU i Hrvatska usvojili kako bi ostvarili te ciljeve. Prikazani su primjeri dobre prakse u Hrvatskoj za ostvarenje pojedinih ciljeva održivog razvoja, objašnjeno im je kako mogu smanjiti kupovinu novih proizvoda te povezanost emisijama stakleničkih plinova, koje proizvode mogu reciklirati i zašto je to bitno, te zašto je bitno smanjiti potrošnju energiju u svom kućanstvu i kako je to povezano s klimom i onečišćenjem okoliša.

Logo