DOOR u Zadru održao radionicu o energetskom siromaštvu


U zadarskoj Kneževoj palači 22. ožujka 2023. godine održana je radionica u sklopu projekata Empowermed i ENPOR. Na radionici su predstavljeni programi za energetsku obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada, kao i financijske potpore koje proizlaze iz navedenih programa. 

U uvodnom dijelu radionice govorilo se o energetskom siromaštvu i uzrocima nastajanja energetskog siromaštva, a potom su predstavljeni podaci vezani za energetsko siromaštvo u Hrvatskoj i EU. Nakon pregleda politika za ublažavanje energetskog siromaštva u Hrvatskoj, predstavljen je i rad Centra za borbu protiv energetskog siromaštva u Zagrebu u koji građani mogu doći ako imaju pitanja ili trebaju savjet u vezi energetske učinkovitosti.   

Nakon toga su voditeljice projekata upoznale publiku s projektima na kojima je DOOR partner a bave se energetskim siromaštvom: POWERPOOR – Osnaživanje energetski siromašnih građana kroz inicijative energetskih zajednica, ENPOR – Ublažavanje energetskog siromaštva u sektoru privatnog iznajmljivanja stanova i kuća te EmpowerMed – Osnaživanje žena u borbi s energetskim siromaštvom na Mediteranu.   

DOOR

U središnjem dijelu radionice predstavljeni su s postupci prijave, potrebna dokumentacija, tehnički uvjeti, ciljane skupine te iznosi za sljedeće pozive: 

  • Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća (2021)
  • Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama (2022)
  • Javni poziv  za financiranje energetske obnove obiteljskih kuća za ranjive skupine građana u opasnosti od energetskog siromaštva (2022)
  • Poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada neoštećenih u potresu.

Nakon toga uslijedila je rasprava te pitanja iz publike, koja su uglavnom bila vezana uz način prijave putem online platforme te ciljanih skupina koje se mogu javiti na pozive.  

DOOR