DOOR već 20 godina aktivno surađuje sa susjednim zemljama na uspostavi sigurnije energetske budućnosti regije


Povodom obilježavanja dvadesete obljetnice osnutka Društva za oblikovanje održivog razvoja prisjećamo se prijašnjih DOOR-ovih aktivnosti, projekata i suradnje.

Od 2003. godine do danas DOOR-ove aktivnosti su usko vezane uz područje energetike – obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost i klimatske promjene. U početku su to bile aktivnosti s ciljem podizanja razine svijesti javnosti o prednostima i mogućnostima koje pruža održiva energetika, a upravo je jedan takvih primjera i projekt Strategija održive energije za jugoistočnu Europu (South East Europe Sustainable Energy Policy – SEE SEP) koji se provodio tijekom 2015. godine. Projekt je između ostaloga rezultirao i izvještajem “Energetska učinkovitost – kada? Sada! Pokreni se sada za toplije domove, nova radna mjesta i čistiji zrak!”.

U Izvještaju objavljenom u rujnu 2015. godine naglašava se da energetska tranzicija u jugoistočnoj Europi tek počinje te da je potrebno preispitati pristup tradicionalnim izvorima energije i kao i oslanjanje na  ekonomski rast temeljem na eksploataciji fosilnih goriva.

Uvoz fosilnih goriva je skup i nepouzdan. U cijeloj regiji se energija koristi neefikasno, standardi učinkovitosti značajno zaostaju za prosjecima članica Europske unije. Ova neefikasnost poskupljuje javne financije i poslovanje, kao i životne troškove građana. Mjere energetske učinkovitosti moraju se implementirati, kako bi omogućile učinkovitu energetsku tranziciju Jugoistočne Europe. Povećanje energetske učinkovitosti promatra se kao katalizator u rješavanju mnogih ekonomskih i društvenih pitanja. Izuzetno je važno razumjeti da poboljšanje energetske učinkovitosti nije samo sebi cilj, već i sredstvo za postizanje drugih ciljeva“, piše u uvodu izvještaja na kojem su radile organizacije iz Albanije, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Hrvatske.

Cilj projekta SEE SEP bio je osnažiti udruge i građane za aktivniji utjecaj na politike i prakse prema poštenijoj, čišćoj i sigurnijoj energetskoj budućnosti regije.

Sve o projektima koje je DOOR do sada proveo, kao i onima koje  provodi, možete pronaći OVDJE.

DOOR će kroz svoje daljnje djelovanje nastaviti raditi na osnaživanju udruga i građana kako bi se aktivnije uključili u kreiranje politika i praksi koje nam jamče sigurniju i klimatski neutralnu budućnost.

Sve informacija o DOOR-ovim aktivnostima možete pratiti na našim društvenim mrežama:

Ili se pretplatite na newsletter: http://www.door.hr/prijava-na-door-newsletter/.