Komisija objavila poziv za poticanje lokalnih i regionalnih inovacija u 100 regionalnih inovacijskih dolina


Komisija je danas tijekom događanja Partnerstva za regionalne inovacije objavila poziv na iskaz interesa za regionalne inovacijske doline kako bi se unaprijedili europski inovacijski ekosustavi, bolje povezali inovacijski akteri diljem Europe, među ostalim u regijama koje zaostaju, riješili hitni društveni izazovi i potaknula snažnija kohezija.

Kao vodeća inicijativa u okviru Novog europskog programa za inovacije, regionalne inovacijske doline usredotočit će se na rješavanje inovacijskog jaza iskorištavanjem visokotehnoloških inovacija. Cilj inicijative je pronaći do 100 regija koje planiraju bolju koordinaciju ulaganja i politika u području istraživanja i inovacija te suradnju na međuregionalnim inovacijskim projektima. Tu inicijativu podržava Europski odbor regija.

Cilj Partnerstva za regionalne inovacije je povezati i ojačati inovacijske ekosustave diljem EU-a koji imaju različite razine uspješnosti. To bi im trebalo pomoći da iskoriste dodatne prednosti, kao i da lokalne i regionalne napore usmjere na ključne izazove s kojima se EU suočava, kao što su smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, povećanje sigurnosti opskrbe hranom ili olakšavanje digitalne transformacije.

Cilj Novog europskog programa za inovacije je staviti Europu na vodeći položaj novog vala inovacija u području naprednih tehnologija i novoosnovanih poduzeća. Pomoći će Europi u razvoju i stavljanju na tržište novih tehnologija za rješavanje društvenih izazova.

Više informacija o danas objavljenom pozivu dostupno je ovdje.

Izvor: https://croatia.representation.ec.europa.eu/news/komisija-objavila-poziv-za-poticanje-lokalnih-i-regionalnih-inovacija-u-100-regionalnih-inovacijskih-2023-03-28_hr