Sveobuhvatna revizija i provedba nacionalnih energetskih i klimatskih planova država članica (NECP) igrat će ključnu ulogu u postizanju većih klimatskih i energetskih ambicija u EU do 2030. Iako se NECP-ovi još trebaju ažurirati kako bi se uskladili s klimatskom i energetskom ambicijom EU-a, potrebno je usmjeriti države članice prema provedbi njihovih trenutnih planova.

Alat NECP Tracker koji je pokrenut u okviru projekta Unify otkriva podatke za praćenje provedbe trenutnih NECP-ova 10 država članica. Alat pokriva Hrvatsku, Češku, Dansku, Estoniju, Francusku, Njemačku, Poljsku, Portugal, Sloveniju i Španjolsku, a proučava smjer smanjenja emisije stakleničkih plinova, sektorske pokazatelje smanjenja emisije i neke pokazatelje energetske tranzicije za te zemlje. Usporedbom najnovijih objavljenih podataka (od 2018. ili 2019., ovisno o zemlji) s prikazanim putanjama u NECP-ovima, daje jasnu naznaku kako države članice stoje u pogledu provedbe ciljeva i putanja iz svojih trenutnih NECP-ova.

Nacionalno obvezujući ciljevi smanjenja emisija prema Uredbi o podjeli napora, kao i nacionalno obvezujući ciljevi zastupljenosti obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti igrat će presudnu ulogu u postizanju poboljšanog klimatskog cilja EU-a. NECP Tracker dokazuje ovu tvrdnju pokazujući koliko je teško nadgledati sektorske politike i držati države članice odgovornima kada ti ciljevi i smjerovi nedostaju.

Zélie Victor, iz Réseau Action France: „NECP tracker prilika je za praćenje i usporedbu učinka država članica EU-a na klimatskim akcijama. Rezultati pokazuju da su neke države članice očito u zaostatku za postizanjem svojih trenutnih ciljeva i daleko su od toga da budu usklađene s ciljevima Zelenog plana. Europska komisija trebala bi povećati nacionalne obvezujuće ciljeve u skladu s Uredbom o podjeli napora, ali također predložiti nacionalno obvezujuće ciljeve za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Također postoji jasna potreba za jačanjem strukture upravljanja klimom kako bi se osiguralo da se ažurirani NECP usklade s poboljšanom politikom EU o klimi i energiji. Sljedećih godina, NECP tracker nastavit će pratiti napredak kako bi spriječio vlade država članica da odugovlače s klimatskim djelovanjem. ”

Wendel Trio iz Climate Action Network (CAN) Europe: „Nacionalni energetski i klimatski planovi igrat će ključnu ulogu u provedbi povećanih klimatskih ambicija u Europi. Predstojeći prijedlozi Europske komisije “Pogodno za 55″ moraju postaviti scenu za jačanje nacionalno obveznih klimatskih i energetskih ciljeva u NECP-ima. Ovaj alat pokazuje gdje su države članice slabe i zašto očajnički trebamo održati nacionalno obvezujuće ciljeve prema Uredbi o podjeli napora koji pokrivaju emisije iz cestovnog prometa, zgrada i poljoprivrede. ”

Kliknite ovdje za preuzimanje glavnih zaključaka iz NECP-ova država članica.

Službena stranica projekta.