U gradu Brighton and Hove u Engleskoj, vlasti predlažu da sve nove zgrade koje su više od 5 metara trebaju imati posebne cigle koje osiguravaju prostor za pčele samice i kutije za gniježđenje ptica s ciljem povećanja bioraznolikosti. Pčele samice u Engleskoj čine gotovo 250 od približno 270 vrsta pčela, zbog čega imaju važnu ulogu u prirodnom ekosustavu. Tako će cigle s rupicama poslužiti kao idealno mjesto za gniježđenje pčela samica u novim zgradama. Isti prijedlog su već usvojile grofovija Cornwall i okrug Dorset u Engleskoj.

Trećina svjetske proizvodnje hrane ovisi o pčelama i drugim oprašivačima, a otprilike jedna od 10 vrsta pčela u Europi prijeti izumiranje. Pčele samice su posebno ugrožene, djelomično zato što je većina inicijativa koja pomaže pčelama usmjerena na medonosne pčele. Ovakvo rješenje je učinkovito samo ako je u blizini dovoljno posađenih biljaka pogodnih za pčele, budući da se većina pčela samica hrani unutar 100 metara od mjesta gniježđenja.

Znanstvenici su podijeljeni oko učinkovitosti cigli za pčele u poboljšanju bioraznolikosti, jer neki ističu da postoje rizici da bi rupe u ciglama mogle privući grinje i pospješiti širenje bolesti.

Osim cigla, povećana sadnja, rupice u ogradama za ježeve, kutije za gniježđenje ptica i hranilice za ptice su primjeri jeftinih i jednostavnih ideja koje bi zajedno mogle povećati bioraznolikost.

Bioraznolikost osigurava hranu, svježu vodu i čisti zrak ljudima, važna je za okoliš i borbu protiv klimatskih promjena te za sprečavanje širenja zaraznih bolesti. Koliko je bioraznolikost, kao okosnica života, trenutno važna naglašavaju znanstvenici koji tvrde da svakodnevno izumre oko 200 vrsta. Zbog toga, Strategijom EU-a za bioraznolikost do 2030., koja je ključan element europskog zelenog plana, države članice su se obvezale stvoriti mrežu zaštićenih područja kojima se dobro upravlja i koja obuhvaćaju najmanje 30 % kopnenih i morskih područja EU-a.

Izvor teksta:

https://www.dezeen.com/2022/01/24/bee-bricks-planning-requirement-brighton/

Izvor slike: Pixabay