Novo izvješće: Pregled stanja nacionalnih klimatskih zakona u državama članicama EU-a


13 zemalja već je usvojilo ili će uskoro usvojiti ciljeve za postizanje klimatske neutralnosti u svoje zakonodavstvo

UNIFY konzorcij s drugim članovima i partnerima CAN Europe objavio je izvješće “Klimatski zakoni u Europi – ključni za postizanje klimatske neutralnosti”.

U Izvješću je prikazano stanje nacionalnih klimatskih zakona u 17 europskih zemalja, uključujući i one izvan granica EU-a: Belgija, Bugarska, Cipar, Danska, Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Latvija, Luksemburg, Sjeverna Makedonija, Portugal, Slovačka, Španjolska, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Neke zemlje već imaju usvojen klimatski zakon, kod nekih je još u izradi, a u ostalim zemljama organizacije civilnog društva zagovaraju da takav zakon krene u izradu.

Cilj EU-a za ostvarenje klimatske neutralnosti sadržan je samo u Europskom zakonu o klimi, u kojem se cilj odnosi na EU, a ne na svaku državu članicu pojedinačno. Ipak, 13 zemalja već je usvojilo ili će uskoro usvojiti ciljeve klimatske neutralnosti u svoje zakonodavstvo za cijelo nacionalno gospodarstvo (Švedska, Finska, Njemačka, Španjolska, Portugal, Grčka, Francuska, Irska, Nizozemska, Latvija, Mađarska, Danska i Luksemburg).

Cilj Izvješća je:

  • omogućiti lak pristup svima koji žele povećati svoje znanje o sadržaju i statusu klimatskog zakona u navedenim zemljama, te o nacionalnim organizacijama koje na njima rade ili o procesu njegove izrade,
  • promicati potrebu za većom nacionalnom odgovornošću u ostvarenju klimatske neutralnosti EU-a, te stvaranje resursa za podršku partnerima da potiču svoje države članice u preuzimanju većih odgovornosti i bržeg usvajanja ciljeva klimatske neutralnosti za cijelo nacionalno gospodarstvo, kao i stvaranje uvjeta za upravljanje na nacionalnoj razini radi lakšeg ostvarenja istog cilja,
  • prikazati uspješan niz mehanizama upravljanja koji već postoje na nacionalnoj razini i koji bi mogli ubrzati provedbu Zakona o klimi u cijeloj EU.