Preko 100 poduzeća i nevladinih organizacija poručuje ministrima EU-a: Posvetite se većim ambicijama u pogledu energije


Više od 100 tvrtki i organizacija civilnog društva, među kojima je i DOOR, u zajedničkoj je izjavi pozvalo europske ministre energetike da se posvete višim energetskim ciljevima do 2030. godine.

Među tim ciljevima je i dostizanje 50 posto dobivene energije iz obnovljivih izvora energije i 20 posto učinkovitosti – kao jedinom realnom rješenju za rješavanje trostruke krize visokih računa, energetske nesigurnosti i klimatskog izvanrednog stanja.

Poziv pod nnazivom Higher Ambition Now dolazi u ključnom trenutku kada se europski ministri energetike sastaju kako bi odlučili o ciljevima za 2030. godinu za obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost, a imajući u vidu da je češko predsjedništvo predložilo razvodnjavanje ambicija.

Patagonia, B Lab Europe, NetGuru, Weleda, Waterbear i druge tvrtke udružile su se u ovoj akciji s grupama iz mreža civilnog društva CAN Europe i Europe Beyond Coal zbog zabrinutosti da ministri razmatraju ciljeve koji će značajno usporiti uvođenje obnovljivih izvora energije u ovo kritično vrijeme za europsku energetsku sigurnost.

Ključne poruke koje šalju potpisnici poziva:

  • Malo povećanje ambicije donosi ogromnu korist
  • Podizanje cilja EU-a za obnovljive izvore energije na 45% do 2030. godine prepolovilo bi uvoz fosilnog plina i uštedjelo 43 milijarde eura samo u 2030. godini
  • Cilj od 45% obnovljive energije mogao bi uštedjeti 200 milijardi eura između 2025. i 2030. godine u usporedbi s ciljem od 40%
  • Što je veća ambicija, to je veća ušteda
  • Povećanje cilja u skladu s Pariškim sporazumom na 50% obnovljivih izvora pomoglo bi u izbjegavanju 48 milijardi eura troškova plina 2030. godine, u usporedbi s ciljem od 40%
EMBER

„U ovom ključnom trenutku ne možemo priuštiti smanjivanje svojih ambicija i korak unatrag na putu prema čistoj energiji. Od naših ministara energetike tražimo da se posvete ambicioznijim ciljevima koji će stvoriti sigurnost za poslovanje, zelena radna mjesta za radnike i pristupačnu energiju za sve. To je ono što je potrebno za pravi napredak u klimatskim akcijama”, rekla je Beth Thoren, direktorica Environmental Initiatives & Action, Patagonia.

Kako računi za energiju dramatično rastu, poduzeća i pojedinci diljem Europe suočavaju se s teškim izborima. Postavljanje ambicioznijih, obvezujućih ciljeva za 2030. godinu od 50 posto održivih obnovljivih izvora energije u miksu energije i povećanje energetske učinkovitosti od 20 posto potrebno je za odstupanje od skupih i nestabilnih fosilnih goriva, značajno smanjenje cijena energije i stvaranje prijeko potrebnih zelenih radnih mjesta. Cilj od 50 posto obnovljive energije omogućio bi zemljama EU-a da izbjegnu dodatnih 48 milijardi eura troškova plina 2030. godine, u usporedbi s ciljem Fit For 55 od 40 posto, prema Emberu.

EMBER

“Veća ambicija za obnovljive energije i energetsku učinkovitost ključna je za brzo smanjenje napetosti na globalnim tržištima plina, glavnim pokretačem inflacije. Eurobarometrovo istraživanje pokazuje da 87 posto Europljana podržava ‘velike investicije’ u obnovljive izvore energije, stoga bi vlade EU-a trebale imati povjerenja u podupiranje viših ciljeva obnovljive energije i energetske učinkovitosti, pokazujući odlučnu predanost povećanju energetske sigurnosti EU-a i rješavanju krize cijena energije”, rekao je Artur Patuleia, viši suradnik u E3G.

Zajednička izjava sada je zatvorena za potpise, a poruka će biti prenešena ministrima energetike EU.